O reorganizacije 3. oktobra

Bez autora
Sep 07 2011

Ročište na kojem su povjerioci nikšićke Željezare trebalo da se izjasne o Planu reorganizacije, koji je dostavila MNSS, odloženo je za 3. oktobar, zbog primjedbi koje su u međuvremenu dostavljene na taj dokument. Predsjednik podgoričkog Privrednog suda, Dragan Rakočević, saopštio je da su prigovore na Plan dostavili država, radnici Željezare, nikšićki Neksan, Privredna komora, Institut za razvoj i istraživanja, kao i nekoliko građana u svojstvu povjerilaca. Prigovori su se odnosili na nedostatak pravnog osnova da MNSS može kandidovati Plan reorganizacije, tehnološke parametre koje sadrži taj dokument, planirani obim proizvodnje i efekte koji bi trebalo da proizvede, kao i potrebe da se njime uredi zaštita povjerilaca koji ne budu glasali za usvajanje. Bilo je primjedbi na nedovoljno objašnjen način prevazilaženja dosadašnjih poteškoća u proizvodnji, predloženi model dokapitalizacije, dokaz predloženih investicije od 12,5 miliona eura, osnov i iznos konvertovanja potraživanja u akcije i vrijednost akcijskog kapitala.

O reorganizacije 3. oktobraRočište na kojem su povjerioci nikšićke Željezare trebalo da se izjasne o Planu reorganizacije, koji je dostavila MNSS, odloženo je za 3. oktobar, zbog primjedbi koje su u međuvremenu dostavljene na taj dokument.

Predsjednik podgoričkog Privrednog suda, Dragan Rakočević, saopštio je da su prigovore na Plan dostavili država, radnici Željezare, nikšićki Neksan, Privredna komora, Institut za razvoj i istraživanja, kao i nekoliko građana u svojstvu povjerilaca.

Primjedbe

Prigovori su se, prema njegovim riječima, odnosili na nedostatak pravnog osnova da MNSS može kandidovati Plan reorganizacije, tehnološke parametre koje sadrži taj dokument, planirani obim proizvodnje i efekte koji bi trebalo da proizvede, kao i potrebe da se njime uredi zaštita povjerilaca koji ne budu glasali za usvajanje.

-Bilo je primjedbi na nedovoljno objašnjen način prevazilaženja dosadašnjih poteškoća u proizvodnji, predloženi model dokapitalizacije, dokaz predloženih investicije od 12,5 miliona eura, osnov i iznos konvertovanja potraživanja u akcije i vrijednost akcijskog kapitala”, kazao je Rakočević.

Povjerioci su, kako je dodao, željeli da znaju način na koji način će biti obezbijeđena obrtna sredstva za dalje poslovanje.

- Sud po službenoj dužnosti mora da vodi računa o statusu manjinskih povjerilaca koji se budu izjasnili protiv, jer zakon to definiše, a u praksi je veoma sporno, objasnio je Rakočević.

On je naveo da sud zanimaju i garancije za investicije koje se spominju u Planu, jer nije dovoljno samo napisati sumu, već je potrebno nečim to i garantovati.

Advokat MNSS-a, Goran Martinović, kazao je da je toj kompaniji potrebno 30 dana sa razmotri primjedbe i eventulno izmijeni Plan. Povjerioci koji nijesu uložili žalbe na Plan tražili su dodatni rok, tako da je sud omogućio dostavljanje primjedbi do 2. septembra.

Engleski sud

Rakočević je saopštio da je Privredni sud dobio zahtjev za priznavanje odluke Visokog suda Engleske iz Londona i poručio da oko toga neće biti pravnih problema.

Predstavnik Sindikata Željezare, Janko Vučinić, smatra da MNSS nije dostavio Plan reorganizacije u skladu sa zakonom, jer nije vlasnik više od 30 odsto akcijskog kapitala, niti ima više od 30 odsto potraživanja.

- Mislim da bi sud trebalo da odbaci dostavljeni Plan i radnici nijesu zadovoljni odlukom da se ročište odloži, rekao je Vučinić.

Stečajni upravnik Željezare, Veselin Perišić, kazao je da zbog velikog broja zainteresovanih za učešće na današnjem ročištu nijer bilo moguće analizirati sve prigovore, kao i da je bilo nerealno očekivati od MNSS-a da se izjasni o dostavljenim žalbama.

Ukoliko Odbor povjerilaca, u kojem većinu imaju država, radnici i Elektroprivreda, usvoji predloženi Plan, upravljanje Željezarom će preuzeti kompanija Hovik, koja je u zajedničkom vlasništvu MNSS-a i Stil kapital grupe, strateškog partnera iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik